(ویدئو در اسفند ۱۳۹۷ تهیه شده است)

مشاهده ویدئو از طریق‌:

عرضه اولیه در بورس چیست؟!

دوست من سلام!

از آن جا که سوالات بسیاری در مورد عرضه‌های اولیه از طریق ایمیل و شبکه‌های اجتماعی از من پرسیده می‌شد، تصمیم گرفتم این ویدیو را برای شما آماده کنم. در گذشته مقاله‌ای تحت عنوان راهنمای کامل شرکت در عرضه اولیه در قسمت مقالات سایت قرار گرفت. همچنین در مقاله‌ای دیگر به همراه شما عزیزان به بررسی عرضه‌های اولیه صورت گرفته به روش جدید (بوک‌بیلدینگ) پرداختیم.

اما معمولا سه سوال اصلی و مهم وجود دارد که در این زمینه بیشتر پرسیده می‌شود. در ادامه قصد دارم که این سوالات را پاسخ دهم…

عرضه‌ اولیه به چه معناست؟!

به طور کلی فرآیندی که در آن شرکت‌ها برای اولین بار وارد بازار می‌شوند تا سهام آن‌ها در بورس معامله شوند، “عرضه اولیه” نام دارد.

در واقع پذیرفته شدن سهام یک شرکت و کشف قیمت آن در بازاری تحت عنوان بازار اولیه ضورت می‌گیرد. پس از ورود شرکت به بورس، معاملات روزهای آتی در بازار ثانویه انجام خواهد شد. برای درک بیشتر این موضوع به بازار خودرو توجه کنید. خریدن خودرو به قیمت مصوب از کارخانه خودرو ساز در بازار اولیه و معاملات آن بین مردم و به صورت عادی در بازار ثانویه انجام می‌شود. لذا نیازی نیست که این اسامی را به ذهن بسپارید.

چرا شرکت‌ها تمایل دارند در بورس پذیرفته شوند؟!

  • تأمین منابع مالی

همه شرکت‌ها برای گسترش فعالیت خود به منابع مالی جدید نیاز دارند. این منابع مالی معمولا به دو صورت تامین می‌شود: از طریق استقراض از بانک‌ها و یا از طریق عرضه‌ی سهام در بورس. استقراض و استفاده از تسهیلات بانکی مشکلات فراوانی دارد.

اما روش مناسب‌تر تأمین مالی، عرضه سهام است که از نظر فرایند انجام و هزینه‌های مالی و غیرمالی بسیار راحت‌تر از دریافت وام خواهد بود. در این روش کافی است شرکت در بورس پذیرفته شده و  عملکرد و آینده قابل قبولی از دید سرمایه‌گذاران داشته باشد. در این صورت با عرضه سهام جدید شرکت در بورس، این سهام به سرعت به فروش می‌رسند و شرکت می تواند به راحتی و در کوتاه‌ترین زمان، منابع مالی مورد نیاز خود را تأمین کند. به این ترتیب، شرکت نه تنها اقساطی را برای بازپرداخت وام پرداخت نمی‌کند، بلکه شرکایی به نام سهام‌داران دارد که در سود و زیان، با شرکت سهیم خواهند بود.

  • استفاده از معافیت مالیاتی براساس قانون

همه شرکت‌هایی که در بورس‌های دنیا به فعالیت اقتصادی می‌پردازند، بخش قابل توجهی از درآمد خود را می‌بایست در قالب مالیات به دولت بپردازند. معمولا دولت‌ها به دلیل نقش مؤثر بورس در رشد و رونق اقتصادی، قوانین و مقررات متعددی برای تقویت بورس در نظر می‌گیرند. در کشور ما نیز همواره سعی بر تقویت بورس به عنوان یکی از ارکان رشد و رونق اقتصادی بوده است. یکی از این قوانین، معافیت مالیاتی برای شرکت های بورسی است، به این معنا که شرکت‌هایی که پس از طی مراحل قانونی در بورس پذیرفته شده و سهام آن‌ها در بورس خرید و فروش می‌شود، مطابق قانون کمتر از سایر شرکت‌ها مالیات می پردازند. بنابراین، هزینه‌های آنها کاهش یافته و در نتیجه، سود نهایی آن‌ها افزایش خواهد یافت.

  • کسب شهرت و اعتماد عمومی

همه شرکت‌ها اجازه عرضه سهام در بورس را ندارند. شرکت‌هایی که در بورس پذیرش می‌گیرند از فیلترهای متعددی عبور می‌کنند و در واقع باید دارای شرایط خاصی باشند، برای مثال، شرکت باید برای چند سال متوالی سودآور باشد و امید به سودآوری آن در آینده هم برای آن وجود داشته باشد، حداقل مدت مشخصی از زمان فعالیتش گذشته و عملکرد قابل قبولی داشته باشد، حداقل سرمایه مشخصی داشته باشد، اعضای هیات مدیره آن دارای سوء‌پیشینه نباشند و … چنین شرایطی باعث می‌شود تا مردم که همان سرمایه‌گذاران هستند، به شرکت‌های فعال در بورس اعتماد کنند. در نتیجه همین اعتماد است که سرمایه‌گذاران تمایل به خرید سهام آن شرکت‌ها پیدا می‌کنند. توسعه شرکت‌های بورسی و رونق اقتصادی نیز نتیجه همین اعتماد خواهد بود.
به علاوه، چون شرکت‌های بورسی در مقایسه با سایر شرکت‌ها، از شفافیت و عملکرد بهتری برخوردار هستند، نهادهای وام دهنده مانند بانک‌ها نیز این شرکت‌ها را در اولویت اعطای تسهیلات قرار می‌دهند. اگر چه بهتر است دریافت وام در اولویت شرکت‌ها نباشد! همچنین شرکت‌های پذیرفته شده در بورس در مقایسه با سایر شرکت‌ها، معمولا از شرایط اطلاع‌رسانی و تبلیغاتی مناسب‌تری برخوردار هستند، زیرا اطلاعات آنها به صورت مستمر از طریق رسانه‌های مختلف نظیر صدا و سیما و روزنامه‌ها به مردم منعکس می‌شود که این موضوع می‌تواند امتیاز ویژه‌ای برای آن‌ها محسوب شود.

آیا سرمایه‌گذاری در عرضه‌های اولیه مناسب است؟!

در حال حاضر عرضه‌های اولیه در کشور ما به روش بوک‌بیلدینگ انجام می‌شود. مزیت این روش این است که سرمایه‌گذاران اجازه دارند در یک بازه زمانی مشخص سفارشات خود را ارسال کنند و پس از پایان مهلت ثبت سفارش، سهام قابل عرضه بین تمامی خریداران به نسبت مساوی تقسیم می‌شود. مبلغ سهام تخصیص یافته به سهامداران بسته به اندازه شرکت و حجم سرمایه آن می‌تواند از حدود صد هزار تومان تا چند میلیون تومان متغیر باشد.

کارشناسان و مسوولان سازمان بورس با بررسی صورت‌های مالی شرکت، قیمت سهام آن را برای عرضه اولیه تعیین می‌کنند. این قیمت بالاتر از ارزش اسمی یعنی ۱۰۰۰ ریال است. معمولا سعی بر این است که قیمت عرضه اولیه سهام از قیمت ذاتی و ارزش واقعی آن کمتر باشد تا مشارکت در عرضه اولیه برای سرمایه‌گذاران از جذابیت کافی برخوردار بوده و برای آن‌ها بازدهی داشته باشد. تجربه نیز نشان داده که غیر از یک یا دو مورد خاص (به دلیل جذاب نبودن قیمت عرضه)، تقریبا تمامی عرضه‌های اولیه با بازدهی‌های نسبتا مناسب، از ۱۰ ۲۰ درصد تا بازدهی‌های ۱۰۰ یا ۲۰۰ درصدی، در یک مدت کوتاه حداکثر یک ماهه همراه بوده‌اند. لذا شرکت در عرضه اولیه شرکت‌ها معمولا به سرمایه‌گذاران به خصوص کسانی که به تازگی وارد بازار شده‌اند توصیه می‌شود.

نکته مهم!

افرادی که قصد دارند سرمایه‌گذاری بیشتری (بیشتر از حجم تخصیص‌یافته در عرضه) بر روی این شرکت‌ها داشته باشند می‌بایست یک تحلیل (به روش بنیادی) بر روی سهام شرکت انجام دهند. در صورتی که قیمت به دست آمده از طریق این تحلیل ارزنده بود، هنگام عرضه بیشتر سهام توسط سهامداران و خارج شدن سهام از صف خرید پس از چند روز، می‌توانند مبالغ بیشتری را بر روی سهام مورد نظر سرمایه‌گذاری نمایند.

البته دقت کنید از آن جا که این شرکت‌ها سابقه زیادی در بورس ندارند، لذا داده‌های چندانی در مورد این شرکت‌ها برای انجام تحلیل تکنیکال موجود نخواهد بود. تحلیل این شرکت‌ها به روش بنیادی نیز می‌تواند کار سخت و دشواری باشد که ممکن است به راحتی از عهده سهامداران تازه وارد بر نیاید.

لینک مقالات عرضه اولیه و دریافت کد بورسی:

چکیده مطلب:

شرکت‌ها ممکن است به دلایل مختلفی تمایل به ورود به بازار سرمایه داشته باشند. دلایلی مثل معافیت‌های مالیاتی، کسب اعتبار و اعتماد عمومی و … اما نکته‌ای که برای سرمایه‌گذاران می‌تواند مهم باشد، شناسایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در این شرکت‌ها است. عرضه‌های اولیه هر چند در بیشتر موارد حجم بالایی ندارند، اما می‌توانند یک راه خوب، مطمان و سودآور برای آشنایی با بازار سرمایه و ورود به آن باشند. البته که در برخی از عرضه‌های اولیه سودهای چند میلیونی و چند ده میلیونی هم سابقا رقم خورده است! برای استفاده از این فرصت‌های مطمأن و کم ریسک، آموزش دیدن را در اولویت خود قرار دهید…

نظرات این مطلب

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.

۱۰ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.